Naturbruksprogrammet Lantbruk

avskiljare
Framtidens lantbruk behöver människor med en bred kompetens om mark, växter, djur, vatten, ekonomi och teknik. Det betyder att du som väljer denna inriktning har stora möjligheter att få anställning eller starta eget företag. De gröna näringarna behöver personal med bred kompetens som är idérika och handlingskraftiga med förmåga och vilja att utveckla arbetsplatsen och medverka till en hållbar utveckling i både stad och landsbygd.

På våra utbildningar får du en bred grund inför att driva ett modernt jordbruk och dessutom kan du specialisera dig inom olika profiler som växtodling, lantbruksmaskiner eller djurskötsel. 

Under utbildningen varvar du vanliga gymnasieämnen med praktiska lektioner utomhus och du lär du dig om biologi och vad växterna betyder för djur, miljö och människor. Du lär dig att producera mat och om de olika arbetsmomenten inom växtodling till exempel jordbearbetning, sådd, växtskydd och lagring. Du lär dig också att sköta och utfodra djuren som finns inom lantbruket idag och hur lantbrukets maskiner fungerar, sköts och underhålls. Dessutom får du en god inblick i miljö-, natur- och landskapsvård och hur det fungerar att driva ett eget företag.  

 

Läsa vidare på högskola
Du får en yrkesexamen och grundläggande högskolebehörighet på naturbruksprogrammet på alla våra skolor. Från och med hösten 2014 erbjuder alla våra skolor dessutom kompletterande kurser för särskild behörighet motsvarande delar av det naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga programmet.

Jobba direkt
Efter utbildningen har du goda chanser att få jobb inom lantbruksområdet.

Exempel på yrkesområden

Djurskötare - arbetar på gårdar med djurbesättningar och ansvarar för att djuren blir väl omhändertagna. Som djurskötare kan man ha hand om mjölkkor, ungdjur, köttdjur, grisar, hästar, fjäderfä och får – mycket god arbetsmarknad. Som djurskötare i djurpark ser man till att djuren får sin dagliga skötsel. Djurskötare är också den som märker om ett djur börjar bli sjukt.

Instruktör - person som instruerar, förevisar, handleder arbete inom både lantbruk- häst och djurssektorn.

Ladugårdsförman - har övergripande ansvar för djurproduktionen samt är arbetsledare på större gårdar med mjölk-, nötkötts- eller grisproduktion.

Mekaniker - vill du arbeta med allt från moderna trädgårdsmaskiner till stora traktorer och skogsmaskiner.  Har du ett stort tekniskt intresse med felsökning och reparation och kan lösa problem som ingen annan kan, passar detta dig.

Odlare - du odlar grönsaker eller är växtodlare inom lantbruk. Trädgårdsodlare i växthus eller på friland. Grönsaksodlare.

Traktorförare/Maskinförare - arbetar på lantbruk eller på maskinstation som kör åt fler lantbruksföretag. med maskiner såsom såmaskin, tröska, spruta, press, plog och harv. Dagens maskiner är högteknologiska.  

uiqt|wB&kpzq{|qiv5%vit{iuqlq{H%vozmoqwv5{mkpzq{|qiv5%vit{iuqlq{H%vozmoqwv5{muiqt|wBkpzq{|qiv5%vit{iuqlq{H%vozmoqwv5{mkpzq{|qiv5%vit{iuqlq{H%vozmoqwv5{muiqt|wBvi|}zjz}s{siv{tqm|H%vozmoqwv5{m Hvi|}zjz}s5v}