Naturbruksprogrammet Djur

avskiljare

Vill du jobba som ridlärare, djurskötare, i djuraffär eller varför inte som veterinär (kräver vidareutbildning) är inriktning djur rätt väg att gå. De gröna näringarna vill ha personal som kan mer än att rida och mer än att ta hand om djur. De vill ha personal som kan arbeta med djur utifrån ett professionellt förhållningssätt, som kan köra traktor, driva företag och allt annat som en modern verksamhet kräver.

När du läser naturbruksprogrammet med inriktning djur får du, förutom teoretiska gymnasieämnen, en bred kompetens inom djurskötsel. Du får också kunskaper om hur ett företag drivs och lär dig skapa en bra miljö för både djur och människor.

Du lär dig hur djur ska skötas, födas upp och tränas. Det omfattar allt från kor, får och grisar till hästar, hundar och de vanligaste smådjuren. Dessutom får du lära dig att sköta utrustning och teknik som används i stallar, utfodringsanläggningar, traktorer och mjölkningsanläggningar. 

Läsa vidare på högskola
Du får en yrkesexamen och grundläggande högskolebehörighet på naturbruksprogrammet på alla våra skolor. Från och med hösten 2014 erbjuder alla våra skolor dessutom kompletterande kurser för särskild behörighet motsvarande delar av det naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga programmet.

Jobba direkt
Du som vill kan börja jobba direkt efter utbildningen, till exempel som hästskötare eller på hunddagis, som djurskötare inom lantbruk eller som djurvårdare på en djurpark. Du kan också arbeta i zooaffär, träna hundar och hästar eller kanske föda upp egna djur. 

Exempel på yrkesområden

Djurskötare - arbetar med att ansvara för att djur blir väl omhändertagna. Som djurskötare kan man jobba både med sällskapsdjur eller djurparksdjur.  Som djurskötare i djurpark ser man till att djuren får sin dagliga skötsel. Djurskötare är också den som märker om ett djur börjar bli sjukt.

Försäljning – arbete i en zoobutik, blomsteraffär, handelsträdgård, lantmännen, maskinförsäljning, rid- och travsportsprodukter mm.

Hunddagis/pensionat – arbetar med att utfodra, rastning, och sköta hundar..

Hästskötare – sköta och ta ansvar för hästen såväl hemma på gården som ute på tävlingar. De egenskaper som efterfrågas är pålitlighet, kunnighet och engagemang. Som hästskötare i travbranschen finns det en mycket bra arbetsmarknad.

Instruktör – person som instruerar, förevisar, handleder inom både häst eller hundsektorn. 

uiqt|wB&kpzq{|qiv5%vit{iuqlq{H%vozmoqwv5{mkpzq{|qiv5%vit{iuqlq{H%vozmoqwv5{muiqt|wBkpzq{|qiv5%vit{iuqlq{H%vozmoqwv5{mkpzq{|qiv5%vit{iuqlq{H%vozmoqwv5{muiqt|wBvi|}zjz}s{siv{tqm|H%vozmoqwv5{m Hvi|}zjz}s5v}