Sommarmeny

Tillagat och presenterat av köket på naturbruksskolan Sötåsen. Foto och styling: Richard Cederfjärd och Sofie Bertilsson

Ramslökssoppa

  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 50 gram ramslök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk maizena

Tillbehör

  • 1  ägghalva per person
  •   surdegskrutonger 

Tillagning

  1. Koka upp 4 dl vatten och lös upp buljongtärningen.
  2. Tillsätt grädde och mjölk, låt sjuda några minuter.
  3. Mixa ramslöken i 1 dl vatten och och häll den i buljongen.
  4. Tillsätt vitlöken och smaka av med kryddorna.
  5. Red soppan med maizena utrört i lite vatten eller mjölk.
  6. Låt soppan sjuda i 4-5 minuter.
  • Till mjölkfri soppa byt ut till ris mjölk och ris grädde 
  • Till laktosfri soppa byt till laktos fri mjölk och laktos fri grädde

 

Lammfilé

  • 500 g lammfilé
  • salt och malen svartpeppar
  • smör till stekning
  • ½ tsk torkad färsk timjan
  • ½ tsk torkad rosmarin
  • 1 liten vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 liten schalottenlök, hackad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Bind upp lammfiléerna två och två, den tjockare delen mot den smalare. Krydda med salt och peppar. Bryn filéerna i smör.
  2. Blanda samman örtkryddor och vitlök och lägg på ett fat. Rulla filéerna i örtblandningen och lägg över dem i en smord ugnssäker form. Lägg ner schalottenlöken.
  3. Stek köttet i ugnen till innertemperatur 60°. Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter före servering.
  • Till mjölkfri och laktosfri använd mjölkfritt smör.

Hasselbackspotatis

  • 8-12 potatisar
  • 50 g smör
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 dl ströbröd
  • matfett till formen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Skala potatisarna och skär i 3 mm tunna skivor men så att de håller ihop i bottnen. Lägg potatisarna i en smord ugnssäker form.
  2. Smält smöret och pensla potatisarna. Strö över salt och peppar och avsluta med ströbröd. Baka potatisarna i ugnen i 45 minuter. Känn med en sticka att den är mjuk rakt igenom.
  • Till mjölkfri ta mjölkfritt smör
  • Till laktosfritt ta laktosfritt smör
  • Till glutenfritt ta glutenfritt ströbröd

Örtsås

  • 1 st schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 1 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad kalvfond på flaska
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk maizena
  • 1 msk crème fraiche
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk torkad körvel
  • 1 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad basilika, färsk eller fryst
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 1 tsk färsk plockad timjan

Tillagning

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs löken i smör i en kastrull under omrörning någon minut utan att det tar färg.
  3. Tillsätt tomatpuré och fräs runt i 30 sekunder. Tillsätt vitt vin, vatten, grädde och kalvfond. Låt koka på låg värme i 10 minuter.
  4. Hacka ev. färska örter medan såsen kokar.
  5. Tillsätt maizenaredning och låt det koka upp under omrörning.
  6. Rör ner crème fraiche och örter.
  7. Koka upp och håll såsen varm till servering.  
  • Till mjölkfritt ta risgrädde och mjölkfritt smör och crème imat Oatly
  • Till laktosfritt ta laktosfri grädde och smör laktosfri crème fraiche

 

Rabarberkaka med kardemumma 

  • ca 200 g rabarber (ca 1 ½ stjälk) + lite strösocker att pudra över
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 75 g smör, smält 

Garnering

  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor

Servering

  • 4 dl crème fraiche
  • 200 g vit choklad smält i vatten bad och blanda i crème fraichen

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rabarbern och skär den i bitar, ca 1 cm.

2. Pudra lite strösocker över rabarbern.

3. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner de torra ingredienserna ihop med smöret i äggsmeten. Blanda ihop allt till en slät smet.

4. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.

5. Strö rabarbern och kardemumman på smeten.

6. Grädda kakan mitt i ugnen i 28–30 min. Den ska vara lite lätt kladdig och seg. Ät den som den är eller servera med vaniljsås eller glass.

  • Till mjölkfri ta mjölkfritt smör och otly crème fraiche i mat
  • Till laktos ta laktosfritt smör och laktos fri crème fraiche
  • Till gluten majsmjöl eller mandelmjöl
  • Till äggallergi gör en smuldeg till rabarberna