Recept i skördetid

Vi bjuder på två goda sensommarrecept med grönsaker från gården på Naturbruksskolan Sötåsen

Sötåsens picklade grönsaker från gården

Lägg in morötter, palsternacka, och squash i en kryddig ättikslag. Ett trevligt sätt att ta vara på skörden och ett bra tillbehör på grillen!

2 burkar
250 g morötter
250 g palsternackor
250 g squash

Lag
1 dl ättiksprit, 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 tsk salt
Lagerblad
5 kryddpepparkorn
3 kryddnejlikor
1 tsk senapsfrön gula eller svarta

Gör så här:
1. Lag: Koka upp alla ingredienserna till lagen. Låt den kallna.
2. Skala morötterna och palsternackor, skär på längden i ca ½ cm tjocka skivor. Koka i lättsaltat vatten 5 min, spola sedan grönsakerna kallt.
3. Tärna squashen och lägg i burken tillsammans med de andra rotsakerna. Häll över dagen och låt stå till nästa dag.

Zucchinisallad med solrosfrön och chili

Ett perfekt tillbehör som passar till det mesta.
6 pers:

Du behöver:
10 små zucchini (skivade på längden)
4 msk olivolja
2 röda chili (urkärnade och finhackade)
1 tsk finhackad slätbladig persilja
2 vitlöksklyftor
15 g rostade solrosfrön
2 citroner (pressad saft)
40 g parmesan
Salt och peppar

Gör så här:
Skär zucchinin på längden i tunna skivor med mandolin eller osthyvel. Pensla strimlorna med 1 msk olivolja och grilla i omgångar på grillen i ca 3–4 minuter på varje sida. Ställ åt sidan. Blanda chili, persilja och vitlök i en skål tillsammans med solrosfrön, citronsaft och resten av olivoljan. Ringla blandningen över zucchinin och toppa med lite parmesanflagor.


Senast uppdaterad: 2018-08-17 10:11