Svenska proteingrödor på matbordet

Det är många som väljer ett vegetariskt alternativ på tallriken och då är det viktigt att vi kan erbjuda ett svenskt, lokalproducerat vegetarisk alternativ.

För att möta efterfrågan, och skapa en framtida vegetarisk matråvara, testar vi nu olika sätt att använda den svenska åkerbönan på. Bland annat har vi hittat möjligheter för bönan att finnas i hummus, potatisplättar och bröd. Vi har testodlingar av åkerbönan på naturbruksskolan Sötåsen. Där undersöker vi avkastning, lämpligt skördetillfälle och hur vi transporterar bönorna till fabriken på bästa sätt.
Varför gör vi då detta? Jo, vi vill ha ännu fler svenskodlade bönor på de svenska matborden. Därför är en annan förväntan på projektet att sprida kunskapen om hur svenska proteingrödor kan användas som ett strålande inslag i matlagningen.

Partners

RISE – Biovetenskap och material
https://www.ri.se/divisioner/rise-biovetenskap- och-material

Hans Nilsson

Gymnasielärare