Naturbruksskolan Svenljunga

elever

Tillbringa din gymnasietid på ett centrum för utbildning och utveckling inom skog! Här finns 800 hektar skog, flera vilthägn och anläggningar för att arbeta med djur. Vi driver också effektiviseringsprojekt, bland annat finns enenergiautonom timmerstuga som är byggd med nygamla metoder för att tackla nutida klimatförändringar.

Skog
Skogsutbildningarna sker till stor del på skolans egna marker men också hos privata markägare och bolag. Under din skoltid har du tillgång till en modern maskinpark där nya maskiner hyrs in regelbundet.

Jakt och viltvård
Här finns en modern vilthanteringsanläggning med egna hägn för dovhjort och vildsvin. Skolan har även hundträningshägn för att träna på att jaga med hund. Jakten bedrivs i hela Västsverige där vi har ungefär 2500 hektar varav 1200 hektar i direkt anslutning till skolan. Förutom jakt på egna marker får du också åka på jaktresor.

Naturguidning
Som naturguide har du ett brett arbetsområde – naturen. Håll överlevnadskurser, bli certifierad topprepsinstruktör och lär dig samordna kanotturer och andra äventyr i naturen. Upplevelsenäringen behöver fler entreprenörer och yrkeskunniga!

Högskolebehörighet
Förutom en yrkesexamen får du grundläggande behörighet som öppnar upp för fler möjligheter efter studenten som att läsa vidare på högskola till exempelvis skogsmästare, jägmästare eller viltmästare.

Din fritid är viktig

Här står skolans lokaler alltid öppna för dig som elev och på plats finns fritidspersonal som arrangerar alla möjliga typer av aktiviteter: allt från Laserdome till sällskapsspel, resor och utflykter. I vår nybyggda multihall finns dessutom möjlighet till många olika fritidsaktiviteter under kvällstid. Du har tillgång till musikrum, gym och simulatorer där du med den senaste tekniken kan träna på allt från skytte till att köra olika maskiner.

Är du nyfiken på hur arbetet ser ut i andra länder?

På Naturbruksskolan Svenljunga är internationellt utbyte en viktig del av verksamheten. Vi jobbar ständigt med flera olika internationella projekt för utbyte och utbildning.

APL utomlands
Till de elever som visar goda studieresultat kan internationella APL-platser erbjudas. De finansieras helt eller delvis med medel från skolan. Våra internationella APL-värdar är yrkesverksamma entreprenörer som arbetar heltid inom området. Som praktikant får du chansen att vara med i deras dagliga arbete.

Kom och skapa minnen för livet på våra naturbruksinternat!

När du bor på skolan tillbringar du även din fritid där, vilket gör att din skoltid blir helt unik. Många träffar sina bästa vänner, möter sin första kärlek och bygger upp ett tryggt nätverk under internattiden. Våra elever brukar säga att internatet blir som en andra familj.
På Svenljungas internat finns plats för 120 personer och de allra flesta rum är nyrenoverade. Varje rum har egen toalett och dusch, kök och allrum delas. Vi har fyra olika rumstyper: Enkelrum, dubbelrum, trippelrum och 4-bäddsrum.

För dig som bor på internatet ingår frukost, middag och kvällsmat.

Som elev har du möjlighet att söka plats på internaten, notera att elever i årskurs ett och två har förtur till boendeplats vid många sökande. 

Pris
Enkelrum måndag-fredag kostar upp till 890 kr, helgboende ytterligare 360 kr. Priset för dubbelrum är 75 % av enkelrumspriset. I priserna ingår alla måltider, dock ej fika.

Vår miljöpolicy

Miljöpolicyn är grunden för miljöarbetet i hela vår verksamhet. Den sammanfattar vår ambition och strävan att ständigt förbättra oss inom miljöområdet.

Vår strävan är att:

  • Erbjuda en god och säker arbetsmiljö
  • Främja miljön för människor, djur och natur
  • Begränsa eller minska vårt resursbehov och våra utsläpp
  • Välja miljövänliga alternativ
  • Genom utbildning och engagemang ge vår personal och våra elever möjlighet att efter egen förmågadelta i och utveckla miljöarbetet
  • välja leverantörer och samarbetspartners som lever upp till våra egna mål
  • Föra diskussioner med inblandande i vår verksamhet för miljöarbetets fortsatta utveckling
  • Alltid följa lagar och krav inom miljöområdet
  • Förebygga alla risker för föroreningar.

 


På ett av skolans skogsskiften står denna ståtliga byggnad – ett energiautonomt timmerhus som naturbruksskolan Svenljunga byggt tillsammans med bland andra Leader Sjuhärad. Med elproduktion från sol och vind och en grund som lagrar värme under sommaren har stugan fått stor uppmärksamhet för att vara nytänkande inom självhushållning.

Stugan är ungefär 80 kvm stor och består av 1,5 plan. I stugan finns både kök, våtutrymmen, sovrum, allrum och uteplatser.

 

Syftet med stugan är dels att kunna erbjuda ungdomar och vuxna olika kurser för att öka sin kunskap inom vilt och viltvårdsekologi. Stugan har rum för 25 personer och kan därför fungera som en mötesplats för konferenser, kundmöten och kurser. Stugan är också en testmiljö för projekt om energihushållning, småskaliga energilösningar och byggteknik. Här kan vi visa ett exempel på hur gammal timringsteknik kan möta de senaste lösningarna för småskalig värme- och energihushållning i en spännande kombination.

Utgångar möjliga att läsa på Svenljunga Naturbruksskola

Kontakt

Peter Nyman

Rektor Svenljunga
Telefonnummer
E-post

Växel

Naturbruksförvaltningen
Telefonnummer
E-post
bild-155287474612359_1028132063994558
Drömmer du om att jobba med trä och hållbart byggande? Vi erbjuder en yrkeshögskoleutbildning inom småskalig virkesförädling som kombinerar traditionella metoder med den senaste tekniken. Välkommen med din ansökan från 1 mars 2018!

Klicka på Vägbeskrivning i det vita fältet nedan, på kartan, för restider! (skriv in din startpunkt)

Senast uppdaterad: 2018-02-12 15:43