Naturbruksskolan Sötåsen

sötåsen

Strax utanför Töreboda, med närhet till natur och gångavstånd till centrum hittar du Naturbruksskolan Sötåsen.

Här finns bra förbindelser med både buss och tåg och du får tillbringa din studietid i en kreativ och utvecklande miljö. På Sötåsen finns allt från åkermark och skog till en hundanläggning med agilitypark och hunddagis.

Förutom ekologiskt lantbruk och kravgodkänd djurhållning finns också ett djurhus med sällskapsdjur och miljöer för floristik och trädgårdsdesign. Allt detta har du som elev tillgång till under skoltiden. Här kan du läsa Naturbruksprogrammet med inriktning mot djur, lantbruk eller trädgård.

Vi har också särskoleprogrammet Skog, mark och djur samt vuxenutbildning och kortkurser.

Brett utbud av aktiviteter

På Sötåsen har du alla möjligheter till en rolig och aktiv fritid. Här finns ett brett utbud av aktiviteter både på och utanför skolan. Du kan göra allt från att spela instrument, tv-spel, bada bastu eller spela fotboll. I Töreboda finns badhus, bowlinghall, ridhus, brukshundsklubb, luftpistolsskytte, ishall och bandyplan som ofta används i fritidsaktiviteter på skolan.

Med vår engagerade fritidspersonal på plats kan vi lova både kul aktiviteter och ett tryggt boende. De finns tillgängliga på skolorna och ser till att du har en aktiv och givande fritid där du har möjlighet att göra det som du tycker är kul. Inte minst är det viktigt att du känner dig trygg och trivs. Vi anordnar också tillfällen med läxläsning där du har möjlighet att få stöd i din utbildning.

Kom och skapa minnen för livet på våra naturbruksinternat! När du bor på skolan tillbringar du även din fritid där, vilket gör att din skoltid blir helt unik. Många träffar sina bästa vänner, möter sin första kärlek och bygger upp ett tryggt nätverk under internattiden. Våra elever brukar säga att internatet blir som en andra familj.

På Sötåsens internat finns plats för cirka 160 personer. Du delar kök, toalett och dusch med andra. Om du vill ha med dig ett eget djur till skolan finns speciella rum där djuret också kan bo. Varje natt sover två personer ur personalen på skolan så det finns alltid någon att prata med.

Som elev har du möjlighet att söka plats på internaten, notera att elever i årskurs ett och två har förtur till boendeplats vid många sökande. 

Priser
Enkelrum måndag till fredag kostar upp till 890 kr, helgboende ytterligare 360 kr. Priset för dubbelrum är 75 % av enkelrumspriset. I priserna ingår alla måltider, dock inte fika.

Är du nyfiken på hur arbetet ser ut i andra länder?

På Sötåsen får du chansen att besöka skolor och arbetsplatser i Frankrike och Finland. Du har också möjlighet att göra din APL (arbetsplatsförlagt lärande) utomlands. Jobba på bondgård i Frankrike Varje år har vi utbyte med skolan Saint Yves i Frankrike. Hit har du möjlighet att åka och praktisera på en fransk bondgård under en vecka. För att du ska känna dig trygg och få en givande praktik följer personal från skolan med och ser till att allt fungerar. De elever som åkt på utlandspraktik brukar säga att det är det bästa minnet de har från gymnasietiden!

Besök djurvårdare i Finland
Du som läser djurvård har varje år chansen att åka till skolan Tuorla i Finland. Vi åker dit varje vår och de brukar komma till oss varje höst. Där besöker vi ett hundspa, djurparker, akvarier och djurbutiker. Under de dagarna vi är där gör vi också olika aktiviteter med de finska eleverna.

APL utomlands
Känner du till en arbetsplats utomlands där du vill göra din APL? Då har du vårt fulla stöd och du kan till viss del få ekonomiskt stöd för att kunna genomföra praktiken.

Jenny Jacobsson

Rektor Sötåsen
Telefonnummer
E-post

Växel

Telefonnummer
E-post
bild-136431276404396_386789931792376
På våra skolor satsar vi på digital teknik och nya innovativa sätt att lära. Nu står våra toppmoderna simulatorcenter klara, platser där du kan träna på både skörd och sådd året om i virtuella maskiner! Den 1 mars har vi öppet hus för dig som är nyfiken på hur det är att läsa naturbruksprogrammet eller vill provköra en simulator. Träffa elever och personal och testa att tröska, harva eller fälla träd i simulatorerna! Läs mer om våra simulatorcenter: http://www.naturbruk.nu/gymnasium/utbildningsplatser/simulatorcenter--vara-virtuella-klassrum/

Klicka på Vägbeskrivning i det vita fältet nedan, på kartan, för restider! (skriv in din startpunkt)

Senast uppdaterad: 2018-02-12 15:45