Arbete med hund

hund

Drömmer du om att arbeta professionellt med hundar i framtiden?

 

Hundar används idag på många olika sätt i vårt samhälle: brukshundar som ledarhundar, polishundar och sökhundar eller i sällskapssammanhang som inom grooming, agilityträning eller hundpensionat. På naturbruksprogrammet med inriktning hund kommer du att få träna hundar av olika raser samtidigt som du lär dig om tävlingsgrenar, djuretik och lagar för hundhållning. Dessutom får du träna på att bemöta och instruera hundägare på ett bra sätt. Självklart får du ta med dig din egen hund till utbildningen.

All utbildning och träning sker nära hunden och hundens värld. Förutom vanliga teoretiska gymnasieämnen läser du etologi, fysiologi, skötsel, avel, företagande, inlärning och djursjukvård. Du har även möjlighet att läsa certifierandekurser, som lydnadinstruktör eller hunduppfödarutbildning.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Vi har kontakt med ett stort antal hunddagis/hundpensionat och kennlar samt hundtillbehörsbutiker. Du får bland annat göra pälsvårdspraktik, friskvårdspraktik, kursverksamhet och tjänstehundsutbildning exempelvis med ledarhundar för synskadade. Två exempel på APL-platser är Kustmarkens hundtjänst som bland annat dresserar och föder upp ledarhundar och Västerby hunddagis som är ett stort hundpensionat i Grästorp. Vi har nära kontakter med APL-platser runt om i landet och vill man göra APL utomlands finns det flera alternativ och etablerade samarbeten.