Djurvårdare – djur i butik

sköldpadda

Djurvård/zoohandel är utgången för dig som är intresserad av att jobba med djur eller med försäljning av produkter kopplade till djur.

Här får du en bred utbildning kring djurskötsel av de vanligaste sällskapsdjuren, exempelvis hund, katt, gnagare, fåglar, reptiler och fiskar. I utbildningen får du även kunskap i hur du inreder burar och terrarier, sköter anläggningar samt om avel och utfodring.

Förutom de vanliga teoretiska gymnasieämnena läser du om etologi, olika djurarters behov, produkter och försäljning. Du lär dig även om företagande och du har möjlighet att efter genomgången utbildning uppfylla jordbruksverkets krav för att bedriva handel med djur –  det så kallade zoocertifikatet. Utbildningen leder till en yrkesexamen med grundläggande högskolebehörighet.

Efter utbildningen kan du jobba direkt exempelvis inom zoohandel eller på minizoo. Du kan också läsa vidare på exempelvis SLU, Biologiska yrkeshögskolan i Skara med flera.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Vi arbetar med ett stort antal zoobutiker och minizoo. Här kan du rikta din utbildning beroende på intresse mot handel eller djurvård. APL kan ofta vara ett sätt att skapa kontakter och framtida arbetsmöjligheter. Ett exempel på APL plats är Arkens Zoo. Det finns även möjlighet att själv välja en APL-värd eller göra APL utomlands.